Tuesday, June 7, 2011

10 Hadith Mengenai Wanita                                        Assalamualaikum..... ;)
1- Doa perempuan lebih makbul drpd lelaki kerana sifat penyayangnya yg lebih kuat drpd lelaki.ketika di tanya kepada Rasulullah akan hal tersebut,jawab baginda,"Ibu lebih penyanyang drpd bapa dan doa orang yg penyayang tidak akan sia2".

2- Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dgn 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3- Apabila seseorg perempuan mulai sakit hendak bersalin,maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4- Apabila seseorang perempuan melahirkan anak,keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5- Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6- Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7- Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8- Barangsiapa membawa hadiah,(barang makanan dr pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya,maka pahalanya seperti bersedekah.Hendaklah mendahulukan anak perempuan drpd anak lelaki.Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9- Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama,maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu drpd suaminya(10,000tahun).


10- Perempuan apabila sembahyang lima waktu,puasa bulan ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya,masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.
actually..saya just nak berkongsi kpd semua apa yg saya baca dr satu pamphlet/risalah yg sy dpt dr menghadiri satu majlis ilmu dulu.....so kpd kaum hawa dan untuk saya jugak..renung2 kan dan selamat beramal..hehehe ;)

No comments:

Post a Comment

org chomell berkata-kata..