Sunday, September 22, 2013

Senarai Barang Baby

Assalamualaikum..hi my lovely readers..

sekarang saya dah masuk trimester ketiga..so masa checkup 30 weeks hari tu nurse pesan skrg ni dah kena wat persiapan bersalin..mana la tau terjadinya kes emegency nak terbersalin awal ke...hope baby mummy x keluar lg k syg..biar betul2 matang baru keluar k syg..skrng ni still pra matang lg...mesti awk cute kan syg kt dlm tummy mummy skrg ni...x sabar mummy nak jumpa baby k .

sedia maklum kalau anak first ni memang excited sgt nk sopim brg2 baby ni dan memerlukan pengetahuan juga untuk kita tengok balik apa barang yg sgt penting mesti dibeli..nanti dah keluar baby tidaklah kelam kabut laki bini nak mencarinya..mcm my kes masa awal2 pregy dulu dah beli ckit2..pantang nmpak bju yg murah dan cntik mesti grab punya...dlm fikiran owh ruginya x beli time terjumpa harga  murah ni..tips yg terbaik beli lah baju yg unisex means kedua2 jantina bole pakai mcm colour putih,hijau,kuning dan seangkatan dgn nya...nanti bila baby dah keluar dah tau jantina baru la sopim baju yg the vas the bom for your baby..dan beli saiz 3 bln ke ats coz baby cpt besar saiz newborn pun bole up to u lah...



 ni  baby mommy punya bju..putih suci dan murni je dulu mommy beli...so x risau nanti keluar boy or girl semua bole pakai..eh ada colour pink la?!

jom kita checklist :

Barang-barang Baby
 
1) Baju Lengan Pendek - 7pcs 
2) Baju Lengan Panjang - 7pcs
3) Romper/Jumsuit/baju lubang-lubang - up to u hehe
4) Seluar Pendek - 7pcs
5) Seluar Panjang - 7pcs
6) Sarung Tangan - 6pair
7) Sarung kaki/stoking - 6 pair
8) Baby Bip - 3pcs 
9) Sapu Tangan - 3pcs lebih pun x pe manatau baby kuat muntah ke.
10) Barut baby - 10pcs
11) Topi - 2pcs
12)Towel - 2pcs
13) Bedung - 3 pcs guna kain lampin pun bole.

Diapering

1) Kain lampin - 1pack 
2) Lampin Pakai Buang/pampers- 1pack
3) Diaper Wipes - 2pack
4) Safety Pin  - 1pack untuk baby yg guna kain lampin tp zaman skrg jarang dah guna kan.
5) Changing Mat - 1pcs
8) Baldi Untuk Napkin - 1pcs
9) Beg Untuk Diapers - 1pcs
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi - up to u
 
Baby Care & Grooming

1) Bedak Bayi - 1pcs
2) Losyen Bayi - 1pcs
3) Minyak Bayi (Baby Oil) - 1pcs
4)Sabun mandi/syampu - 1pcs
5) Sikat baby - 1pcs
6) Putik Kapas (Cotton Bud) - 1pcs
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper) - 1pcs
8) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
9) Termometer - 1pcs
10) Minyak Telon - 1pcs
11) Cotton Balls- 1 pack untuk cuci pusat @ lap muka baby masa mandi
12)Besen mandi baby - 1pcs

Nursering

1) Selimut - 1pcs
2) Bedding set - 1 pcs
3) Play Pen / Katil Bayi - 1pcs
4) Kelambu - 1pcs
5) Bakul Baju Kotor - 1pcs
6) Bakul Baby (Simpan Baby Gear) - 1 pcs
 
Feeding 

1) Botol susu  - 3 pcs
2) Puting - up to u
3) Bottle Sterilizer - up to u
4) Berus Pembersih Botol - 1pcs
5) Nursing Pad Washable - up to u
6) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
7) Breast Pump - 1pcs
8) Nursing Pillow - up to u untuk keselesaan
9) Nursing Bra - important sgt bg yg breastfeeding mom
10) Termos - important untuk yg bg baby susu formula nk wat susu senang.
 
Travelling

1) Beg Bayi - 1 pcs
2) Baby Warmer for Bottle - 1 pcs (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 - 1pcs (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier - 1pcs
 
Extra 

1) Penyangkut Baju Berklip
2) Baby Gym
3) Stroller / Jogger
4) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
5) Car seat
6) Beg Bayi
7) Baby Sling/bouncer
8) Nursing Cover
9) Nursing Clothes / Wear
 
 
maaf kalau ada yg x cukup tp yg ni yg saya rasa penting for the new mommy to be like me..kalau nak diikutkan mcm2 nak beli kan coz semua brg baby comei2 geram sgt....saya pun byk lg brg x beli tapi akan beli brg2 yg penting dahulu yg x penting bole beli lepas pantang nanti bawa baby sekali sopim biar baby sendiri wat decision..hihi x sabar plak mommy ni nk bawa baby jenjalan sopim mall sambil feeling2 nk jd ibu mithali..setiap 2 saat nk cium kepala baby..heee~

 
 
thank you for reading hope semua di permudahkan nanti untuk baby.


3 comments:

  1. wahh... mesti excited kan nak dapat baby :) take care ya :)

    p/s: deno follow sini #322 :) jemput ke blog dneo? kalau sudi, jom la folo... hihi.... www.dayangdeno.com

    ReplyDelete
  2. wah tak lama dah..saya pulak yg excited..hehe..konfem comel macam mummy dia..hehe

    ReplyDelete
  3. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

org chomell berkata-kata..