Friday, December 13, 2013

Anugerah yang tak Ternilai

Assalamualaikum..


6/11/2013 satu tarikh yg amat bermakna sepanjang bernafasnya aku di muka bumi Allah ini..
tarikh di mana aku sudah bergelar mama..Alhamdulillah sepanjang proses bersalin terjadi amatlah mudah ...



pada pukul 11.50 pagi lahirlah khalifah kecil ku yg di beri nama Khalish Iman bin khairul Izwan yg bermaksud iman yg suci murni dan ikhlas.Anugerah yg tak ternilai ini akan ku jaga sebaik mungkin seperti nyawaku sendiri.


tq for reading this entry.

Sunday, November 3, 2013

9 month already !

Assalamualaikum..

hi my reader...

now im 9 month already...dup dap dup dap menanti hari bersalin..sgt excited nk jumpa zuriat sendiri yg dikandung selama 9 bulan ni..kadang2 macam x percaya yg sekarang ni bakal bergelar ibu..sebelum ni asyik melayan anak2 buah je now x sangka akan ada anak sendiri..Alhamdulillah rezeki kurniaan Tuhan yg tak ternilai untuk kami suami isteri.

sekejap je masa berlalu dah 9 bulan..pengalaman indah mengandungkan kamu anak..serius seronok mengandung ni walaupun pada mulanya mengalami mual2 tp alhamdulillah semua tu pengalaman indah..semua keje suami tolong watkan dan pakej menjadi doktor peribadi sy lg..mengingatkan time makan vitamin dan minum susu...membelikan habatul sauda,kismis dan kurma suruh sy amalkan mkn..syukur Alhamdulillah mempunyai suami yg memahami.


wahai anak..

sebelum dirimu melihat dunia yg penuh ranjau berduri ni..perlulah kamu tahu..yg mama hari2 berdoa supaya kamu sentiasa dilindungi dan diberikan kesihatan yg baik serta menjadi anak yg soleh yg sentiasa sedekahkan al-Fatihah untuk mama dan papa di alam sana kelak dan membawa kami ke syurga..

harapan mama cuma satu..jadilah anak yang kuat dan sabar dari segala ancaman yg tidak baik untuk kamu serta sentiasa menjadi hamba Allah yg sentiasa taat kpd perintah Nya.mama percaya selagi kamu taat pd perintah Nya nescaya kamu akan menjadi anak yg baik kpd mama dan papa mu ini.

 segala persiapan dari hujung rambut hingga kaki mama dan papa dah sediakan untuk menyambut mu anak..wan dan nenek pun tak terkecuali..wan menunggu kamu untuk menjaga kamu dan mama semasa kita di dalam pantang nanti..nenek pula awal2 lg telah memberikan mcm2 untuk kamu..sampaikan mama dan papa hanya menadah tangan je..syukur alhamdulillah rezeki kamu ada sentiasa...

semasa kamu di dalam perut lagi semua org sekeliling mu amat menyayangi kamu anak menanti kamu dgn penuh teruja...nanti besar ingatlah jasa2 diorg berbaktilah  kamu menjadi insan yg sentiasa tidak lokek dgn pertolongan..

mama minta maaf jika nanti kamu akan dijentik atas kesalahan yg kamu lakukan..itu bertujuan untuk mengajar kamu dan menjadikan kamu lebih disiplin supaya kamu tidak tersasar ke jalan yang tak elok....ingatlah semua manusia tak sempurna yg baik kamu jadikan teladan dan yg buruk kamu jadikan sempadan..


Doakan saya selamat melahirkan khalifah kecil sy ni ye kawan2...excited dlm nervous jugak ni...actually baru2 ni scan perut sy kecik dan berat baby ok so doktor akan sarankan paksa bersalin induce coz takut baby dalam perut lemas..hanya Tuhan je tau betapa mama dan papa risau..kalau bole nak paksa bersalin sekarang jugak tp skrg ni masih under pengawasan doktor pakar lg kat hospital serdang.maybe nanti akan di berikan tarikhnya...

my everything...
                                                              




tq for reading this entry. ;)



Sunday, October 6, 2013

New header with Love

Assalamualaikum.. ;)



kemainn tajuk entry... semua perasan x perubahan blog sy ni..header baru..yeayy..wat sendiri dgn penuh rasa chinta..


pastu kalu ada yg perasan kt tepi2 blog ni byk dah sy letak gambar..hehehe itu pun kalu ada yg sudi nk perasan la..heee



ok la kan dari x de..janji sy suke..


thank you for reading ;)

Friday, October 4, 2013

Set Berpantang Apa Yang Terbaik?

Assalamualaikum..

hi lovely readers...

now mak buyung ni dah 8 bulan dah...dah sibuk2 lipat baju anak tuk anak kuar nanti..hee x sabarnya nk pakaikan dia baju yg mommy beli ni...

skrg ni tgah fikir nak beli set berpantang apa nanti..ermm byk choice di pasaran dan semuanya terbaik..saya dah survey semua..ada yg mahal ada yg murah...dan saya pun dah mark yg mana sy nk beli..

dari pengalaman kakak2 ku yg lepas semuanya berpantang yg hadoo je...means x mkn pun set jamu2 tu semua dan ada yg x habis pun..coz ada yg anak kena kuning la x lalu mkn la..so bg sy yg firstime akan bersalin dan akan merasai pengalaman berpantang ni mesti lah nak jaga badan kan...Insyaallah niat di hati nk berpantang betul2 tp x tau la kan.. coz org2 tua ckp badan kita ni nk pakai lama kan...ye la kita nk jaga anak lg jaga laki lg...hehe mesti la kena cergas sentiasa nanti x sempat tua bdn dah sakit2..

 first set berpantang afiat ni..coz dia byk pakai kt luaran mcm gel mandian..feminine wash..bedak hangat ..bam dan ada dpt barut tuk kempiskan perut..just ada beberapa produk je yg kena telan. sy ni bak nak telan2 ubat ni susah ckit...yg penting harga dia murah jugak dr produk yg lain2 tu..rm89.90..so kalu x abis nanti atau x guna nanti x de la rasa rugi sgt kan...

second yg ni...yg ni tgok ramai yg puas hati la..tp harganya pun bole tahan mahal jugak bg org yg x bekerja mcm sy ni.rm300.tp rasanya kalu time yg ada offer tu dpt jugak dlm dua ratus lebih..kena pandai cari dan survey harga antara penjual la..yg penting x kan sembelit org ckp time berpantang nanti..itu yg penting dan menarik minat sy kat set berpantang nona roguy ni..x pe kita akan pertimbangkan nanti.


ok yg last ni haa yg tgah femos sgt skrg ni...ramai ckp bagus coz bole bykkan susu badan..cpt kurus dan luka bersalin cpt sembuh dan badan berasa cergas....hmmm tp tu la dia semua pil nk kena telan..sy ni susah ckit nk mkn pil2 ni...addooiii tp tertarik jugak..harga dia pun ok la...x mahal sgt ada set murah rm100 untuk percubaan...



ok..ini antara produk yg sy dah berminat yg bakal di beli sebelum bersalin nanti...hope semuanya bole dimanfaatkan nanti masa tgah berpantang...setiap org ada citarasa masing2 kan..actualy ada byk lg set berpantang yg bagus kt luar sana tu yg penting kena pandai cari dan survey.



tq for reading.

Sunday, September 22, 2013

Senarai Barang Baby

Assalamualaikum..hi my lovely readers..

sekarang saya dah masuk trimester ketiga..so masa checkup 30 weeks hari tu nurse pesan skrg ni dah kena wat persiapan bersalin..mana la tau terjadinya kes emegency nak terbersalin awal ke...hope baby mummy x keluar lg k syg..biar betul2 matang baru keluar k syg..skrng ni still pra matang lg...mesti awk cute kan syg kt dlm tummy mummy skrg ni...x sabar mummy nak jumpa baby k .

sedia maklum kalau anak first ni memang excited sgt nk sopim brg2 baby ni dan memerlukan pengetahuan juga untuk kita tengok balik apa barang yg sgt penting mesti dibeli..nanti dah keluar baby tidaklah kelam kabut laki bini nak mencarinya..mcm my kes masa awal2 pregy dulu dah beli ckit2..pantang nmpak bju yg murah dan cntik mesti grab punya...dlm fikiran owh ruginya x beli time terjumpa harga  murah ni..tips yg terbaik beli lah baju yg unisex means kedua2 jantina bole pakai mcm colour putih,hijau,kuning dan seangkatan dgn nya...nanti bila baby dah keluar dah tau jantina baru la sopim baju yg the vas the bom for your baby..dan beli saiz 3 bln ke ats coz baby cpt besar saiz newborn pun bole up to u lah...



 ni  baby mommy punya bju..putih suci dan murni je dulu mommy beli...so x risau nanti keluar boy or girl semua bole pakai..eh ada colour pink la?!

jom kita checklist :

Barang-barang Baby
 
1) Baju Lengan Pendek - 7pcs 
2) Baju Lengan Panjang - 7pcs
3) Romper/Jumsuit/baju lubang-lubang - up to u hehe
4) Seluar Pendek - 7pcs
5) Seluar Panjang - 7pcs
6) Sarung Tangan - 6pair
7) Sarung kaki/stoking - 6 pair
8) Baby Bip - 3pcs 
9) Sapu Tangan - 3pcs lebih pun x pe manatau baby kuat muntah ke.
10) Barut baby - 10pcs
11) Topi - 2pcs
12)Towel - 2pcs
13) Bedung - 3 pcs guna kain lampin pun bole.

Diapering

1) Kain lampin - 1pack 
2) Lampin Pakai Buang/pampers- 1pack
3) Diaper Wipes - 2pack
4) Safety Pin  - 1pack untuk baby yg guna kain lampin tp zaman skrg jarang dah guna kan.
5) Changing Mat - 1pcs
8) Baldi Untuk Napkin - 1pcs
9) Beg Untuk Diapers - 1pcs
10) Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi - up to u
 
Baby Care & Grooming

1) Bedak Bayi - 1pcs
2) Losyen Bayi - 1pcs
3) Minyak Bayi (Baby Oil) - 1pcs
4)Sabun mandi/syampu - 1pcs
5) Sikat baby - 1pcs
6) Putik Kapas (Cotton Bud) - 1pcs
7) Pengepit Kuku (Nail Clipper) - 1pcs
8) Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh -(biasa dibekal oleh pihak hospital)
9) Termometer - 1pcs
10) Minyak Telon - 1pcs
11) Cotton Balls- 1 pack untuk cuci pusat @ lap muka baby masa mandi
12)Besen mandi baby - 1pcs

Nursering

1) Selimut - 1pcs
2) Bedding set - 1 pcs
3) Play Pen / Katil Bayi - 1pcs
4) Kelambu - 1pcs
5) Bakul Baju Kotor - 1pcs
6) Bakul Baby (Simpan Baby Gear) - 1 pcs
 
Feeding 

1) Botol susu  - 3 pcs
2) Puting - up to u
3) Bottle Sterilizer - up to u
4) Berus Pembersih Botol - 1pcs
5) Nursing Pad Washable - up to u
6) Nursing Pad Disposal - 1 kotak
7) Breast Pump - 1pcs
8) Nursing Pillow - up to u untuk keselesaan
9) Nursing Bra - important sgt bg yg breastfeeding mom
10) Termos - important untuk yg bg baby susu formula nk wat susu senang.
 
Travelling

1) Beg Bayi - 1 pcs
2) Baby Warmer for Bottle - 1 pcs (Tak perlu jika BreastFeed)
3) MILK Casing tingkat2 - 1pcs (Tak perlu jika BreastFeed)
4) Infant Carrier - 1pcs
 
Extra 

1) Penyangkut Baju Berklip
2) Baby Gym
3) Stroller / Jogger
4) Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
5) Car seat
6) Beg Bayi
7) Baby Sling/bouncer
8) Nursing Cover
9) Nursing Clothes / Wear
 
 
maaf kalau ada yg x cukup tp yg ni yg saya rasa penting for the new mommy to be like me..kalau nak diikutkan mcm2 nak beli kan coz semua brg baby comei2 geram sgt....saya pun byk lg brg x beli tapi akan beli brg2 yg penting dahulu yg x penting bole beli lepas pantang nanti bawa baby sekali sopim biar baby sendiri wat decision..hihi x sabar plak mommy ni nk bawa baby jenjalan sopim mall sambil feeling2 nk jd ibu mithali..setiap 2 saat nk cium kepala baby..heee~

 
 
thank you for reading hope semua di permudahkan nanti untuk baby.


Tuesday, September 17, 2013

cerita pasal raya bru nk updated....

Assalamualaikum....hi readers.

memang sengaja nk updated lambat2 sebab busy ngan baby..eh! mcm dah keluar plak baby omei  sy ni...masa raya hari tu my kandungan berusia 6 bln..larat sgt mkn mcm2..berat pun dah mencecah 55.5 kg..dulu before peknen 51 uoills...now x tau la bape...

dipendekkan cerita raya thun ni firstime beraya berstatuskan isteri org...auww..busy benar mak uoilss nk siapkan bju raya tema kaler apa...kuih raya nk tempah lg..amboii zaman anak dara dulu memang x ambik peduli pun pasal kuih2 raya ni..apa yg mak beli tempah itu la kuih rayaku..skrg sibuk nk letak kt umah sendiri plak...thun ni raya kt belah sy di temerloh pahang..yehuu..hubby plak cuti lama.al maklumlah firstime raya bersama di kg..

mcm biasa la..raya kami simple dan sederhana je..berdua je kan..insyaAllah nextyear bertiga lbih meriah ngan anak..x sabarnye nk raya lg..heee

Monday, September 9, 2013

My Scan 3d/4d in 27 weeks

Assalamualaikum...

hi my readers yg sudi menyinggahkan diri di belok yg dulunya remaja2 now isi dlmnye dah bertukar kpd belok mak2 budak...hihi first wat blog ni masa zaman belajar uitm dulu...bila da kahwin now skrg tgah mengandung dia dgn sendirinya bertukar versi...masa berjln dan perubahan sentiasa berlaku kan...

skrg usia kandungan dah masuk 7 bulan dah...masa 27 weeks dulu saya n hubby pergi lah wat scan 3d/4d kt seri kembangan...itu yg paling dkt ngan umah coz nk wat dgn jezlin yg famous tu pasal scan2 ni...nama klinik dia poliklinik an nisa dkt ngan giant..actually start first pregy dulu pun dah survey pasal scan ni and search internet ramai bercerita pasal jezlin ni coz dia pandai usik2 baby untuk tunjuk muka and she also pandai berinteraksi dgn baby kita...ok lah nice so kite pun x de la x biasa... and lg satu kalu x nmpak muka masa scan tu misal kata baby x nak tunjuk muka ke x de kena bayar okeyh...so selamat la..x de la kecewa sgt...
kos nk wat scan ni rm 120 je sekali dan gambar n cd..bestt saya hari2 tgok video my baby...kalu x tgok mesti rindu. owhhh penangan bakal menjadi ibu.....

nak tgok x ? sy siap wat wallpaper lg kt tab ni haa..




omel2 kan...dr tepi mcm papa dia and dr depan mcm muka sy..nak juga! coz kami suami isteri berebut2 nk suruh ikut muka masing2....jantina suprise laa...x bole bgtau skrg..yg pasti now dah bole sopim baju baby.


ok la..bye..nk layan baby sy yg tgah tendang2 ni... :) precious time uoillss.



tq for reading this entry !